Jaaropleiding TCM/acupressuur en TTouch

1507560474247

Opleiding acupressuur en TTouch bij honden
Locatie: 

Deze cursus wordt momenteel niet aangeboden.

TCG/TCM

De TCG, Traditionele Chinese Geneeswijze (ook wel TCM, Traditional Chinese Medicine) is een eeuwenoude Chinese medische traditie waarbij gezocht wordt naar de balans in het lichaam. Wanneer er sprake is van een ziekte is het lichaam, volgens de TCM, in disbalans. Met acupressuur activeer je het zelfgenezend vermogen van het lichaam van je hond zodat het evenwicht kan worden hersteld.

MERIDIANEN

In de TCM wordt er vanuit gegaan, dat in het lichaam energiebanen lopen. Deze energiebanen worden meridianen genoemd waar energie, Qi, doorheen stroomt. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Met acupressuur wordt er druk gezet op bepaalde acupunctuurpunten. Door deze stimulatie wordt de energie in de betreffende meridiaan aangezet om de balans in het dierenlichaam te herstellen.

TTOUCH®

Ook binnen de Tellington TTouch® training staan het activeren van het zelfgenezend vermogen en het herstellen van balans centraal. Fysieke, mentale en emotionele balans zijn van elkaar afhankelijk en beïnvloeden elkaar. Middels zachte aanrakingen, langzame leidoefeningen en het gebruik van hulpmiddelen zoals onder meer de lichaamsbandage worden lichaam en geest uitgenodigd spanning los te laten.

Door een rustige en respectvolle benadering en rekening te houden met de feedback die een dier geeft, ontstaat een diepe vertrouwensband. De technieken uit de Tellington TTouch® methode stellen je in staat om goed te kunnen afstemmen op het dier en om snel onderling vertrouwen op te bouwen waardoor het – zowel voor het dier als voor jou – makkelijker en nog prettiger is om een acupressuurbehandeling te ondergaan.

WAT LEER JE?

In deze jaaropleiding leer je wat de Traditionele Chinese Geneeswijze waar acupressuur een onderdeel van is, inhoudt. Daarnaast leer je de filosofie van de TCM begrijpen en toepassen. Verder leer je een diagnose te stellen op basis van TCM en daarop een behandelingsplan te maken zodat je de hond met acupressuur weer in balans kunt brengen en van zijn klachten afhelpt. TTouch® leert je met andere ogen naar een dier te kijken, de kleinste signalen op te merken, en biedt je een nieuwe, respectvolle manier om honden te benaderen en hanteren. Je krijgt opties aangereikt waardoor het toch mogelijk is om een acupressuurbehandeling te geven, zelfs als een dier er moeite mee heeft om aangeraakt te worden.

Bij het TCM gedeelte wordt er verwezen naar twee boeken. Het wordt sterk aangeraden om deze boeken aan te schaffen. Beide boeken zijn te koop bij Bol.com

De boeken zijn:

  • De grondslagen van de Chinese Geneeswijze van Giovanni Maciocia
  • Acupuncture for cats en dogs van Christina Matern

Het laatste boek is in het Engels, maar wordt voornamelijk gebruikt om het verloop van de meridianen en de locatie van de acupressuurpunten te bestuderen. Het boek bevat daarom ook zeer veel beeldmateriaal.

LESDAGEN

De lesdagen zijn ongeveer eenmaal per maand zodat je genoeg tijd hebt om de kennis die je tijdens de lessen hebt opgedaan te bestuderen. De opleiding heeft een interactieve opzet zodat de leerstof “spelenderwijs” opgenomen wordt. Met interactief bedoelen wij, dat wij werken met verschillende didactische werkvormen. De groepen zijn niet groot, zodat de interactieve manier van leren goed tot zijn recht komt. Daarnaast wisselen theorie en praktijk elkaar af. De opleiding vraagt wel enige zelfstudie, denk aan ongeveer 200 uur. Dit is natuurlijk een indicatie, de ene persoon leert sneller dan de ander. De lesdagen zijn van 10.00 uur t/m 17.00 uur. Koffie en thee zijn gratis, je neemt zelf je lunch mee.

WAT KUN JE ERMEE?

Aan het einde van het jaar ontvang je een certificaat en ben je Acupressuur Practitioner bij honden en kun je deze therapieën toepassen binnen je eigen praktijk of bij je eigen hond.

NB: Tellington TTouch® is een geregistreerde handelsnaam die uitsluitend gebruikt mag worden na afronding van de internationale opleiding tot Tellington TTouch® Coach/Practitioner. Hoewel TTouch® een belangrijk onderdeel van deze TCM/acupressuur jaaropleiding is, wordt je in deze opleiding NIET opgeleid tot TTouch® Coach/Practitioner.

VOOR WIE

Iedereen die met honden werkt en zich verder wil verdiepen in TCM/acupressuur en TTouch® of als je geïnteresseerd bent in TCM/acupressuur en met deze methode met honden wilt gaan werken.

KOSTEN
De kosten bedragen €      . Na aanmelding krijg je de factuur toegestuurd. Binnen 14 dagen stort je een aanbetaling van €     op de rekening van Kyno-Cursus. Twee maanden voor aanvang wordt de rest van het bedrag overgemaakt. Kijk verder bij de Algemene voorwaarden, betalingsvoorwaarden.

 

 

balk

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie: 
Data: 
Tijden: 10.00 uur – 17.00 uur
Tarief: €       incl. BTW, koffie, thee en een reader
Docenten: Hanneke Hoogenstrijd, acupuncturist (mens en hond), TuiNa therapeut (mens en hond) en docent
& Ingrid Mus-Huijsman, gecertificeerd Tellington TTouch® Practitioner level 2, mentor TTouch® opleiding en Bachbloesem adviseur
Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hieronder de data van de lesdagen en de stof die tijdens deze les wordt behandeld.

Les 1, 
Yin en Yang
+Pathologie
+Syndroomdifferentiatie
Ba Gang
TTouch 
 
Les 2, 
Vitale substanties 1
• concept Qi
• Jing
• Yuan Qi
• Qi
+Pathologie
+Syndroomdifferentiatie
TTouch 
 
Les 3, 
Vitale substanties 2
• Bloed
• Organische vloeistoffen
+Pathologie
+Syndroomdifferentiatie
TTouch
 
Les 4, 
Ziekteoorzaken
Intern
Extern (wind, warmte, vocht, koude en droogte)
Andere oorzaken
 + syndroomdifferentiatie volgens de pathogene factoren
TTouch 
 
Les 5, 
Meridiaanleer
Long/Dikke Darm/Drie warmer
• Orgaan (functie)
• Orgaan (syndroom differentiatie)
• Meridiaan (verloop, syndroom differentiatie)
• Belangrijke punten (wat doen ze en wanneer in te zetten)
TTouch 
 
Les 6, 
Hart/Dunne Darm/Pericard
• Orgaan (functie)
• Orgaan (syndroom differentiatie)
• Meridiaan (verloop, syndroom differentiatie)
Belangrijke punten (wat doen ze en wanneer in te zetten)
TTouch
 
Les 7, 
Milt/Maag/Du Mai
• Orgaan (functie)
• Orgaan (syndroom differentiatie)
• Meridiaan (verloop, syndroom differentiatie)
Belangrijke punten (wat doen ze en wanneer in te zetten)
TTouch 
 
Les 8, 
Nier/Blaas/Ren Mai
• Orgaan (syndroom functie)
• Orgaan (syndroom differentiatie)
• Meridiaan (verloop, differentiatie)
Belangrijke punten (wat doen ze en wanneer in te zetten)
TTouch 
 
Les 9, 
Lever/Galblaas/Du Mai
• Orgaan (syndroom functie)
• Orgaan (syndroom differentiatie)
• Meridiaan (verloop, differentiatie)
Belangrijke punten (wat doen ze en wanneer in te zetten)
 
Les 10, 
Diagnostiek en anamnese
Casuïstiek
De werking van speciale acupunctuurpunten
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om bezoekersstatistieken te meten en om social media knoppen te tonen. Door op ok te klikken accepteer je ze.
Lees meer Ok